… kender du det – at meget af det man ved – ved man kun med hovedet/hjernen – ikke med sjælen – altså det er ikke så’n for alvor kommet ind under huden. Vi ved godt at det og det, ik’ lige er specielt sundt eller på nogen måder godt for noget som helst – men vi bruger det, vi spiser det og gør det alligevel. Med andre ord, så er der meget vi bare skubber fra os – meget som vi mener rammer andre – ikke os selv. På én af mine gåture, fik jeg en skræmmende og brat opvågning – en AHA-oplevelse, da jeg lyttede til en Podcast – en DR-LYD – PFAS i dit blod.

Det startede med opfindelsen af Teflon

Vel har jeg hørt, læst og set på tv – indslag om at indholdet, forureningen af de giftige fluorstoffer PFAS er for højt – alt for højt – og ikke ‘bare’ i drikkevandet på Fanø – men det findes overalt. Stoffer der ikke nedbrydes i naturen, stoffer der er kendt for at være kræftfremkaldende og er mistænkt for at være hormon- og immunforstyrrende. osv osv – Men alligevel – hvad er det for nogle stoffer – hvor kommer de fra og hvorfor bliver de brugt – tja det må jeg helt ærligt sige at jeg ikke vidste noget om – men efter at have hørt podcasten, er jeg blevet lidt klogere og meget meget mere rystet. Og nej – jeg vidste ikke at det startede dengang Teflon belægningen i pander blev opfundet og jeg vidste ikke at dette stof er i stort set alt – som i alt – lige fra tandtråd til regntøj – og at det startede i de glade 60’er – jeg er rystet. Jeg vil virkelig anbefale at lytte med her: PFAS i dit blod.

Podcasten kan høres på DR Lyd – i serien Genstart – og omtales sådan:

I havskummet på strandbredden, i regnen, i drikkevandet, i fuglen, i fisken, i kødet, i modermælken, i blodet, i dig. Det er der, men du kan ikke se det. Overalt er der PFAS: Mirakelmidlet som har vist sig at være farligt for os. Et evighedskemikalie, der stort set er umuligt at komme af med, når det først er der. Selvom vi ved, at det er giftigt, så bruger vi stadig flittigt PFAS i alt fra stegepander til tøj, møbler og makeup. Men står det til formanden for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip, så burde Danmark gå enegang og forbyde PFAS i alle produkter lige med det samme.

FOTO-UGE-BOGEN – uge 3 2023

Fotos fra ugen med en skøn fødselsdagsfejring og daglige gåture – og jo – målet om at gå godt 5 km om dagen – holder. “So far – so good”

Kategorier: tv-ugen …

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.