… for langt de fleste – men vi er heldigvis nogle som stadig holder ferie – og det er fedt.

Og det er endnu federe at min kollega har sørget for godt vejr i næste uge – for det er da godt nok trist – lige nu – det virker som vi er på vej mod ny istid. Har netop læste(hørt) bogen “Mali”, skrevet af Torben Mathiassen – en skræmmende, barsk, spændende og opslugende bog om klimaforandringer – der netop betyder ny istid i Norden – ja helt ned til Spanien – og bestemt en advarsel til nutidens menneskehed om, hvad vi kan stå overfor, hvis klimaforandringerne ikke bliver bremset.

Stof til eftertanke.

Første halvdel af bogen handler om parret Freja og Magnus – der endnu ikke er flygtet fra isvinteren hjemme i Danmark – som ellers langt de fleste er. Det er isvintre som kun lige kommer på plussiden af fryspunktet om sommeren. Han går på sæljagt for at skaffe føde til vinteren og hun må passe hjemmet og børnene – kønsrolleproblematikken er slet ikke på tale mere – for det handler kun om at overleve de stadig hårdere og hårdere vintre – indtil de må opgive og begive sig til fods mod syd – mod varmere himmelstrøg. De når til Spanien – men bliver ‘proppet’ i flygtningelejre – som er så usle at ikke engang min fantasi kan være med.

STÆRK læsning …

– og altså virkelig stof til eftertanke – glæder mig meget til fortsættelsen udkommer.

I Politikken – kan man – meget apropros – læse flg.:

Vejret går amok i Europa

Men politikerne ser ikke ud til at tage det så tungt. Det får nu klimaeksperter til endnu en gang at gøre et forsøg på at råbe dem op: »Danske turister er blevet evakueret på grund af hede, skovbrande og kæmpehagl. Det er kun en smagsprøve på, hvad vi har i vente. Så er det helt vildt, at vi ikke lever op til vores klimamål«, siger sekretariatschef i Klimabevægelsen Frederik Roland Sandby……. LÆS VIDERE

FOTO-UGE-BOGEN

… fra en uge med Aija på ferie i 3 dage – hvilket betød en udflugt til Mønsted Kalkgruber – et besøg som virkede lidt skræmmende, indtil det blev vildt fedt at ‘kravle’ rundt i de uendelige mange store og små minegange, hvor der er grotter så store som domkirker, og hvor der er rislende vandløb og underjordiske søer.

Fedt – at vi har sådanne ‘naturoplevelser’ i lille Danmark – forstået på den måde at det er naturen der har skabt disse enorme mængder af kalk … og at det er virkelige seje kvinder og mænd, der ved håndkraft har udført arbejdet med at hugge kalken fri – med en mejsel – og båret det hele ud gennem de stadig længere og længere gange.

Miljøministeriet skriver: Mønsted Kalkgruber er de største sammenhængende kalkgruber i verden med omkring 60 km minegange i op til seks etager. Nogle af gangene er så store som domkirker, mens andre er så lave, at en voksen man ikke kan stå oprejst. De ældste af gangene er udhugget for mere end 700 år siden. De nyeste er fra 1900-tallet. Der er i dag installeret elektrisk lys i 2 km af gangene, og flere af minegangene vil med tiden få belysning.

Kalø Slotsruin er resterne af et kongeligt slot – et slot der blev grundlagt af Kong Erik Menved omkring 1313 som én af mindst fire borge i Jylland – der blev bygget for at styrke kongemagten efter omfattende bondeopstande.
Også en stor oplevelse med Aija og ikke mindst da vi vandrede rundt på den vestlige side af halvøen – et stræk, kun med sten – store sten – hvilket var til stor fornøjelse og morskab for os begge.

Plukke hyben … på hjemturen, og det kostede mig 3 timers rensning – hvilket kun kunne lade sig gøre fordi jeg samtidig lyttede til lydbogen: “En blondines betragtninger” … af Helle Torning Schmidt

Kategorier: tv-ugen …

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.